Ce este raspunsul galvanic al pielii si ce masoara?

 

Pielea este un organ uimitor si versatil. Nu numai ca este neteda si deseori placuta la atingere, dar ajuta si la reglarea multor functii ale corpului. Actioneaza ca o bariera impotriva “amenintarilor” din mediul inconjurator, contine celule nervoase care detecteaza schimbari precum temperatura si presiunea, se poate auto-vindeca si, in conditii optime, pastreaza temperatura corpul la un nivel constant de aprox. 37 grade.   Inca un lucru minunat si cel spre care ne vom indrepta atentia in acest articol, este ca pielea raspunde la schimbari sau stimuli intr-un mod care poate fi masurat suficient de exact prin raspunsul galvanic al pielii- RGP. Termenul poate parea putin prea “tehnic”, dar credem ca este destul de interesant, mai ales cand luam in considerare cantitatea uimitoare de informatii pe care o poate dezvalui despre un individ.

 

Pielea  este un bun conductor electric

Pielea si mai tot restul corpului, daca ar fi sa analizam in detaliu,  pot conduce electricitatea. Daca nu ar fi astfel, atingerea unui gard electric de inalta tensiune sau introducerea unui obiect din metal intr-o priza nu ar avea niciun efect asupra ta. Nu am fi in viata fara energie electrica, deoarece functiile corpului sunt controlate de semnale electrice.  Pielea, in mod special, este un bun conducator de electricitate, astfel incat chiar si transmiterea unui semnal foarte slab ca intensitate poate fi masurat. Aplicand un nivel de voltaj constant, de neperceput practic, la nivelul pielii, putem obtine o “citire de baza” a conductivitatii pielii. Conductivitatea pielii este un termen adesea folosit in acest domeniu, insa este practice acelasi lucru cu fi activitatea electrodermica (EDA) sau raspunsul galvanic al pielii (RGP).

O reactie masurabila

„Citirea de baza (initiala)” a conductivitatii pielii mai este denumita si conductivitate tonica. Acest nivel de conductivitate este diferit pentru toata lumea, dar de obicei variaza de la 10 la 50 de unitati foarte mici de conductivitate numite microSiemens. Nivelurile de conductivitate ale pielii tonice variaza de asemenea pe baza starii psihologice a persoanei si a reglementarii autonome in momentul masurarii.

In timp ce conductivitatea tensiunii pielii este o masura de baza, modificarile conductivitatii fazice sunt rezultatul reactiei organismului la stimuli externi. Aceasta crestere a conductivitatii in comparatie cu „citirea de baza” poate fi observata la scurt timp dupa introducerea unui stimul subtil, cum ar fi un miros, un sunet, o imagine sau o intrebare.

Modificarile fazice pot fi observate atunci cand glandele pielii incep sa secrete sudoarea ca raspunsul la un stimul. Dupa ce transpiratia este depozitata sau absorbita de piele, conductivitatea revine la nivelul sau tonic(initial). Potrivit „modelului exocrin” al lui Edelberg, nivelul acestei cresteri poate fi masurat prin cantitatea de transpiratie si numarul de glande exocrine activate simultan.*1

Decectorul de minciuni

Impreuna cu masurarea pulsului, a ratei de respiratie si a tensiunii arteriale, poligraful sau detectorul de minciuna masoara raspunsul galvanic al pielii in timp persoana supusa testului raspunde la anumite intrebari. De obicei, o persoana instruita si calificata in acest sens, interpreteza raspunsurile la intrebari, insa si aceasta urmeaza totusi o serie de proceduri standardizate de interogare, pentru a obtine un raport cat mai corect. Initial, aceasta persoana pune intrebari care sunt in mod evident adevarate sau false, cum ar fi “ Parul tau este blond?” pentru a stabili o “baza de referinta”.U rmeaza apoi intrebarile cu raspunsuri necunoscute si rapoartele sunt comparate cu “baza de referinta” pentru a determina daca subiectul spune sau nu adevarul.

 

In ce domenii se mai foloseste ?

Poligraful este cea mai cunoscuta masinarie bazata pe raspunsul galvanic al pielii, insa exista si alte aplicatii ale acestei “proceduri”, mult mai eficiente si mai semnificative. In ultimii o suta de ani, aceasta tehnologie si-a dovedit utilitatea si in alte alte domenii, printre care:

  • Cercetare psihologica
  • Psihoterapie
  • Media si testarea anunturilor
  • Testarea utilizabilitatii
  • Neurostiinta consumatorilor
  • Sanatate

Poti Iua decizii mai bune asupra sanatatii si stilului de viata folosind RGP

Similar cu detectarea adevarului si a minciunilor atunci cand esti conectat la un poligraf, tehnologia Zyto poate determina daca raspunsul organismului la o semnatura digitala a unui anumit stimul este coerent sau daca exista un dezechilibru (si cat de mare este) in comparatie cu “baza/valoarea de referinta”. de exemplu. De exemplu, semnaturile digitale ale unor uleiuri esentiale sau suplimente nutritive, sunt prezentate organismmului ca un set de intrebari, iar acesta raspunde in mod direct si “inconstient”. Deoarece computerul comunica direct cu organismul, se elimina subiectivitatea care poate apare atunci cand se pun o serie de intrebari la care se raspunde din sfera constienta, folosind ratiunea (ca si in cazul unui test poligrafic).

Multumita RGP si modului in care l-am integrat in sistemul nostru de biocomunicare, nu ne mai limitam la interpretarea subiectiva atunci cand luam decizii care influenteaza sanatatea personala si stilul de viata.

 surse: 1. Experimentul 33: Raspunsul galvanic al pielii (RGP) si emotia. „In Psychophysiology Human. Antipolygraph.org.

Tradus dupa articolul lui Seth Morris (www.zyto.com/blog)