Ce reprezinta triunghiul sanatatii holistice?

   Starea de bine nu este doar despre a fi sanatos din punct de vedere fizic. Este posibil sa fiti in stare fizica excelenta, dar daca sanatatea emotionala si sociala raman nedezvoltate, lipseste echilibrul. Si daca ati ignorat aceste zone, focusandu-va doar pe corpul fizic, in cele din urma, sanatatea dumneavoastra fizica poate fi afectata negativ.

Pentru a fi cu adevarat bine, trebuie sa fii echilibrat in 3 arii, ceea ce expertii in sanatate numesc  „triunghiul sanatatii holistice”. Astazi, aceste arii sunt adesea clasificate ca fiind sanatatea fizica, mentala si sociala. Un alt model popular vorbeste despre trup, minte si suflet. Si apoi exista modelul ZYTO, care integreaza emotiile si energia.

   Socialul, mentalul si fizicul – prin prisma sanatatii

   Probabil cel mai popular model de sanatate holistica priveste cele trei laturi ale triunghiului ca fiind fizice, mentale si sociale. Sanatatea fizica include dieta si stilul de viata. Exista doua fete ale acestei monede. Una este mancarea sanatoasa, odihna si exercitiul fizic regulat. Cealalta consta in evitarea obiceiurilor nocive cum ar fi drogurile, tutunul si alcoolul.

O alta parte a acestui triunghi este sanatatea mintala. Un mediu sanatos din acest punct de vedere include tratarea si gestionarea stresului, gandirea pozitiva, acceptarea propriei persoane, exprimarea emotiilor si manifestarea personalitatii, cat si orientarea catre confruntarea si solutionarea dificultatilor vietii, fara a ramane blocati in problema. Stresul psihic este, de fapt, stocat energetic in organism si daca este ignorat, poate duce la probleme fizice semnificative.

A treia parte este dezvoltarea ariei sociale. O componenta cheie a acestei laturi a triunghiului este stabilirea si mentinerea unor relatii sanatoase, profunde, in care puteti sa obtineti si sa acordati sprijin atunci cand este necesar, fara a judeca. Sanatatea sociala cuprinde prietenii, familia si practic oricine altcineva cu care interactionati.(1) Robert Waldinger, directorul unui departament de cercetare de la Harvard, este autorul unui studiu in acest sens,ce concluzioneaza spunand ca fericirea noastra este direct proprtionala cu profunzimea si calitatea relatiilor noastre(2).

   Mintea, corpul si spiritul

   Unele modele ale triunghiului de sanatate holistica omit partea spirituala a omului in componenta sociala. Cu toate acestea, mai degraba decat sa plasam componenta spiritului in partea sociala, putem vorbi separat de triunghiul minte, corp si suflet, emfatizand spiritualitatea. O componenta cheie a ariei spirituale este sentimentul ca avem un scop in viata si ca suntem conectati cu divinitatea, precum si unii cu altii. De asemenea, are de a face cu credintele si valorile noastre si cum le manifestam in viata cotidiana. Astfel, aceasta perspectiva adesea incorporeaza conceptele de chakre sau yin si yang, cat si informarea si dezvoltarea continua. Chakrele din corp sunt considerate a fi „zone de manifestare fizica a taramului spiritual”. De asemenea, se crede ca mintea este pozitionata intre yin si yang, deoarece se potriveste atat cu spiritul cat si cu taramurile fizice.(3) Pe langa conexiunea fizic cu spiritual, exista si o legatura intre trup si minte in acest model, precum si intre minte si spirit. Carl Jung a numit conexiunea minte-spirit „inconstient colectiv”, deoarece consta din instinctele si arhetipurile universale pe care le avem in comun.(4)

   ZYTO are 3 perspective asupra sanatatii holistice

Similar cu modelele fizic-mental-social si minte-corp-spirit,  ZYTO, de asemenea, analizeaza santatea din perspectiva unui triunghi holistic. Clasificam aceste arii ale sanatatii ca fiind fizice, emotionale si energetice. Fizicul, desigur, are de a face cu corpul – structura si functia sa, care include partile corpului si modul in care ele interactioneaza si se afecteaza reciproc.   Similar celorlalte modele, exista si un raport cu latura noastra emotionala ce cuprinde concepte precum acceptarea sau stima de sine. De asemenea, include perceptii care influenteaza foarte mult sanatatea noastra emotionala, unele mai acute, altele latente, insa reprezinta un bun punct de plecare inspre autocunoastere si constientizare. Partea energetica a triunghiului poate fi comparata atat cu partea spirituala, cat si cu partea sociala a celorlalte modele triunghiulare. Se ocupa de energia universala a corpului. Aceasta parte a corpului dvs. este influentata de mediul extern si de sursele de energie. Abordarea sanatatii din aceasta perspectiva este foarte eficienta deoarece starea campului energetic al organismului este adesea un precursor al ceea ce se manifesta mai tarziu din punct de vedere fizic in organism. Indiferent de modelul sau triunghiul de sanatate holistica, obiectivul este intotdeauna acelasi. Este vorba de a privi corpul in ansamblul sau si de a aborda domenii cheie care necesita atentie pentru a restabili echilibrul. Suntem de parere ca analizarea unui om din aceste 3 perspective ofera cea mai buna oportunitate de succes, o vindecare blanda si permanenta, orientata catre rezolvarea cauzei, nu doar a unor simptome acute.

surse: Zyto Blog

1. Boyd, Christine. „The Wellness Triangle” LinkedIn.Slideshare.com. 

2.www.ted.com/talks/robert_waldinger_what_makes_a_good_life_lessons_from_the_longest_study_on_happiness 

3.”Triunghiul a fost explicat”. Theshineonhealth.com. 

4. „Inconstientul colectiv” Wikpedia. En.wikipedia.org.

Lasă un răspuns