Ce sunt uleiurile esentiale

Scurt istoric

Istoria uleiurilor esentiale  incepe cu mii de ani in urma, fiind identificata inca din Egiptul Antic, cand acestea aveau numeroase intrebuintari precum utilizarea in ritualurile religioase, a tratamentelor cosmetice sau pe post de medicamente. Egiptenii considerau uleiurile esentiale „daruri ale zeilor”motiv pentru care erau apreciate ca fiind extrem de pretioase.  Exista date arheologice care atesta folosirea uleiurilor esentiale in procesul de imbalsamare al imparatilor egipteni, aceasta fiind inca o dovada a valorii incomensurabile pe care au avut-o si inca o detin aceste produse. In Europa, uleiurile esentiale au fost raspandite de greci prin intermediul Imperiului Roman, in alte parti ale lumii acestea fiind raspandite de Imperiul Arab iar spre Est de catre Imperiul Chinez si India, culturi ce folosesc si astazi principiile curative extrem de benefice ale utilizarii uleiurilor esentiale in tratamente medicale si nu numai.

Uleiurile esentiale sunt considerate  Prima Medicina a Omenirii si au fost reintroduse in medicina moderna spre sfarsitul sec. XIX, inceputul sec. XX cand au fost folosite de doctorii armatei pentru proprietatile lor antibacteriene si puternic vindecatore.

Ce sunt uleiurile esentiale

Uleiurile esentiale sunt lichide hidrofobe concentrate cu componente volatile obtinute din plante. Componentele volatile sunt in fapt mici molecule organice care tind sa isi modifice rapid stare de la solid sau lichid la gaz in conditii de temperatura precum temperatura camerei. Volatilitatea uleiurilor consta tocmai in aceasta proprietate de a trece cu usurinta de la o stare la alta. Acest aspect unic face ca uleiurile esentiale sa fie ideale pentru ceea ce practica moderna a denumit „aromaterapie¨.

  

Inca din denumire putem conchide ca uleiurile reprezinta „esenta plantelor”, acestea fiind  obtinute din seminte, scoarta, radacini, frunze, tulpini, flori sau alte parti ale plantelor. Metoda de extractie poate sa difere in functie de partea plantei ce este valorificata si vorbim aici despre: distilare, presare la rece, macerare, extragere cu ajutorul solventilor. Dupa metoda de extractie putem identifica puritatea uleiului. Metodele ce utilizeaza componente suplimentare pentru extractie precum macerarea (ex: intr-un ulei complementar) sau extragerea cu ajutorul solventilor indica un grad scazut de puritate, in timp ce presarea la rece sau distilarea pastreaza intacte proprietalile plantei si implicit ale uleiului obtinut. Presarea presupune stoarcerea efectiva a partii plantei din care se va obtine uleiul iar prin distilare, semintele sau alte parti ale plantei sunt puse in apa, aceasta este adusa la punctul de fierbere iar vaporii ce contin uleiurile volatile sunt raciti si astfel sunt obtinute uleiurile esentiale.

essential oils on science sheet with herbal flowers

Este foarte important de notat ca uleiurile esentiale au grade diferite de calitate, aspect ce influenteaza in mod direct siguranta si eficienta in utilizare.

Grad A: sunt uleiurile pure  cu grad terapeutic si sunt obtinute din plante crescute organic in mediile lor naturale. doTERRA utilizeaza tocmai acest tip de plante, preluate din culturi ce sunt crescute in zonele geografice specifice (ex: tamaia- rasina unui arbore exotic din specia Boswellia creste doar in Africa sau Orientul Mijlociu). Veti constata ca numeroase plante din care se extrag pretioase uleiuri esentiale, au ca mediu de cultura chiar taramurile tarii noastre.

Grad B: sunt uleiurile cu grad alimentar si pot contine substante sintetice, fertilizatori, pesticide, extensii chimice sau uleiuri de amestec.

Grad C: sunt uleiurile de grad aromatic. Acestea contin aceleasi elemente chimice ca si cele de grad alimentar dar si solventi care sunt folositi in procesul de distilare pentru a obtine cantitati mai mari de ulei.

Apa flolara se obtine prin distilare si are o calitate inalte doar daca provine din procesul de distilare a uleiurilor cu grad de puritate A.

Utilizarea uleiurilor esentiale

Asa cum explicam mai sus, uleiurile esentiale detin o caracteristica deosebita si anume volatilitatea. Dimensiune foarte mica a moleculelor permite patrunderea acestora in piele, sistem muscular si chiar penetrarea barierei sange-creier si a membranelor celulare adresand astfel afectiuni la nivel celular si ADN.

Uleiurile esentiale pot fi utilizate in mai multe moduri:

  1. Topical
  2. Intern
  3. Inhalare
  4. Difuzare prin nebulizator

*Adresati-va ghidului de utilizare a uleiurilor esentiale pentru a alege varianta optima in functie de necesitatile dvs.

Stiati ca:

Prin inhalare uleiul esential are nevoie de 22 secunde pentru a ajunge la  creier

Topical uleiul esential ajunge in sange in 2-3 minute

Dureaza pana la 20 minute pentru ca fiecare celula din corp sa primeasca informatia contactului cu uleiul esential aplicat

In aproximativ 2,5h uleiul este metabolizat ? Acesta este motivul pentru care 2h ar trebui sa fie pauza intre aplicari.

O planta contine ulei esential ca si component al propriului sistem imunitar, pe care il foloseste pentru protectie si vindecare. Compozitia chimica unica a uleiului esential din fiecare planta creeaza o varietate naturala extrem de valoroasa care functioneaza sinergic cu intreg corpul pentru a reechilibra balanta fireasca dintre fizic, energetic si spiritual stimuland astfel capacitatea naturala de autovindecare pe care organismul uman o detine fara echivoc.

”Sanatatea este o stare de armonie completa intre Corp, Minte si Suflet.” Ori ultilizarea uleiurilor esentiale urmareste tocmai restabilirea acestei armonii.
Daca vrei sa incerci si tu puterea uleiurilor esentiale iti poti face un CONT aici. 

Articol de Andreea Suciachi, wellness advocate doTERRA