Inima -Zoom pe Elemente de Stres Virtual

 

      Inca din timpurile cele mai stravechi, chiar dinainte de Egiptul antic, culturile existente au inteles importanta inimii in raport cu trupul si spiritul, dezvvoltand ideea ca acest organ cheie este legat de emotiile noastre. De exemplu, egiptenii aveau convingerea ca inima este nu numai sursa intregii emotii, ci si a intregii intelepciuni si a personalitatii. În mod similar, chinezii considerau inima ca fiind cel mai important organ, deoarece Medicina Traditionala Chineza (MTC) se refera la acesta ca la „conducatorul” tuturor celorlalte organe. Filosoful grec Aristotel a concluzionat de asemenea ca inima este cel mai important organ din corp(1).

   Structura si functia inimii

   Revenind in zilele noastre stim ca inima, care este aproximativ de marimea unui pumn, are patru camere cu 2 atrii si 2 ventriculi. In linii mari- atriul drept primeste sange dezoxigenat din vene, care este apoi pompat in ventriculul drept. Înainte de a fi pompat in atriul stang, sangele este trimis la plamani unde este oxigenat. De aici, este directionat in cea mai puternica camera, ventriculul stang, care creeaza contractii, respectiv tensiune arteriala pentru a pompa sange in tot corpul. Sangele circula din partea dreapta a inimii spre stanga. Doua tipuri de valve, atrio-ventriculare si semilunare, asigura fluxul sangvin in directia corecta. Dupa ce se deplaseaza prin aorta, sangele circula in organism, oferind substante nutritive si oxigen tesuturilor si eliminand dioxidul de carbon, precum si alte „deseuri”.(2)

Interactiuni la nivel energetic

 

Inima este conectata energetic cu maselele de minte (chiar daca au fost scoase), primele doua vertebre cervicale (C1,C2), primele 5 vertebre toracale (TH1-TH5) si vertebra de deasupra sectiunii lombare a coloanei vertebrale(TH12). De asemenea, este conectata cu meridianele Pericard si Heart TCM (in fereastra de vectori a programului Zyto). Aceasta inseamna ca raportul acestor vectori ar trebui sa fie luat in considerare atunci cand privim inima si viceversa. In Medicina Tradionala Chineza se face referire la faptul ca nu doar emotiile ne pot afecta anumite organe, dar si ca anumite organe in dezechibilru energetic, ne pot tine blocati intr-o anumita emotie. (Ex- afectiuni ale intestinelor ne pot bloca intr-o stare de melaconlie). Meridianul Pericard este un meridian Yin, fiind asociat cu vasele de sange(artere), distributia de oxigen in corp, stresul si presiunea emotionala (acceptarea sau respingere celorlalti)

 În MTC, se considera de asemenea, ca inima gazduieste Shen-ul (spiritul), privit a fi centrul tuturor activitatilor fizice si mentale. Shen se considera a fi conectat cu emotiile de furie, tristete, bucurie, frica, durere, ingrijorare si retinere. De asemenea, se spune ca are un efect de reglare asupra altor organe. In plus, MTC vorbeste despre o legatura stransa  intre inima si limba(examinarea acesteia fiind o metoda de diagnosticare). Drept urmare, problemele legate de vorbire, cum ar fi vorbirea prea rapida sau dificultatea de a vorbi, pot indica un dezechilibru al inimii.(3)  În plus, exista dovezi ca inima genereaza un camp electromagnetic care patrunde in fiecare celula din corp. Acest camp este de cateva ori mai mare si de sute de ori mai puternic decat campul electromagnetic produs de creier. Acest lucru i-a determinat pe unii specialisti sa creada ca acest camp transporta de fapt informatii catre alte sisteme din corp (ex.detoxifiere,circulator,endocrin,etc) si ajuta la sincronizarea acestora. Acest concept este de fapt similar cu cel din MTC, diferenta fiind ca nu beneficiaza de atatea studii moderne, insa s-a bazat la inceputuri pe principiul „incercari si greseli”, existand multe studii de caz notate de terapeuti chinezi inca din timpuri stravechi. (Vezi Tratatul de Medicina Interna al Imparatului Galben). Cercetarea efectuata de institutul ”HeartMath” sugereaza, de asemenea, ca starile emotionale, in mod specific, sunt comunicate in tot corpul prin acest camp electromagnetic.(4)

Activitati benefice inimii


Exista o serie de activitati, alimente si produse nutritionale care sustin sanatatea inimii. Deoarece greutatea excesiva a fost legata de hipertensiunea arteriala si sistemul circulator, se recomanda introducerea exercitiului fizic in viata de zi cu zi si mentinerea unui echilibru la nivel de calorii (aport vs consum).  American Heart Association recomanda cel putin 30 de minute de exercitii moderate de 5 ori pe saptamana sau cel putin 25 de minute de exercitii aerobice de inalta intensitate 3 zile pe saptamana(sau o combinatie a celor doua). Împreuna cu acestea, recomanda si un tip de activitate de intarire musculara cel putin de doua ori pe saptamana(5).
Exercitiile de brate in special, sunt considerate a fi deosebit de eficiente pentru inima. Printre exercitiile specifice recomandate de MTC (Qi-Gong, sau alte forme de terapie si meditatie prin miscare) se numara „strangerea pumnilor”, „intinderea catre cer”, „genoflexiunile”, „respiratia calma” si  „inclestarea dintilor”.

Exercitiile detaliate: https://www.chinesemedicineliving.com/medicine/organs/the-heart/

  Stresul excesiv este, de asemenea un factor nociv pentru echilibrul inimii. Cateva modalitati eficiente de a reduce stresul, in plus fata de exercitiile fizice, includ afirmatiile pozitive, ascultarea muzicii, rasul, meditatia si alimentatia corecta.

Alimentatia benefica inimii

Unele dintre cele mai benefice alimente pentru inima includ antioxidanti cum ar fi afinele si portocalele. Inima, desigur, este asociata culorii rosu, si este interesant faptul ca cele mai multe alimente rosii, cum ar fi pepene verde, rosiile, sfecla, fasolea sau merele rosii  sunt considerate alimente benefice acestui organ. Exista multe alimente bogate in vitamina E ce ar putea fi recomandate, insa oleaginoasele(nuci,alune,samburi,etc) se pare ca ar avea o eficienta mai ridicata cand vine vorba de sanatatea inimii . Ati putea fi placut surprinsi sa auziti ca si ciocolata neagra poate avea un efect pozitiv. Un studiu recent a constatat ca un continut de cacao de 60-70% in ciocolata poate reduce riscul de accident vascular cerebral si „atacurilor” de inima.(7)  Desigur, exista de asemenea mii de suplimente nutritive pe piata cu rol de sprijin cardiac. Cu toate acestea, luarea celor mai bune decizii atunci cand alegeti acest tip de produse poate fi o provocare, in care puteti avea nevoie de sprijin specializat.

Inima ca si element virtual de stres – in contextul scanarilor ZYTO

   Inima, ca si element virtual este un biomarker cheie, ce este scanat automat de programul Zyto Balance. Scanarea acestui element virtual va poate ajuta sa luati decizii mai bune in ceea ce priveste starea de sanatate in general si a inimii in mod particular. Impreuna cu alti biomarkeri inclusi intr-o scanare ZYTO, inima este scanata ca un element virtual de stres pentru a determina daca este in armonie cu celelalte organe din punct de vedere energetic, iar raportul aferent se va gasi in categoria „Organe”.

 Privind la fila Vectori, puteti vedea organele, meridianele si sistemele care sunt legate energetic cu inima.

 Daca mai multi dintre acesti vectori din circuitul inimii sunt in dezechilibru, este posibil sa fie necesara o investigatie mai amanuntita, intrucat organele functioneaza in pereche, conform MTC si imprumuta energie unul de la celalalt, iar cand dezechilibrul afecteaza mai multe organe din acelasi meridian, se pot instaura diverse afectiuni.

Alte elemente virtuale de stres asociate inimii sunt de asemenea disponibile pentru scanarea in Biblioteca ZYTO pentru programele de top – Select si Elite. Aceste elemente virtuale includ:

  • Chakra Patru (inima)
  • Meridianul inimii EAV
  • Armonia dintre inima si plamanilor
  • Ritmul cardiac
  • Slabiciunile Inimii
  • TCM – Meridianul Inimii

Elemente virtuale pentru echilibrul inimii

Elementele considerate echilibratoare pentru inima vor fi afisate in urma scanarii si pot include  plante medicinale, uleiuri esentiale, diverse servicii terapeutice, alimente sau afirmatii pozitive. Beneficiul efectuarii acestei scanari este ca veti primi recomandari personalizate pentru a va ajuta sa alegeti cat mai eficient  produsele si serviciile terapeutice optime, bazate pe ceea ce numim coerenta biologica sau „preferinta” organismului in momentul scanarii. Acest lucru elimina o mare parte din incertitudini atunci cand vine vorba de sprijinirea inimii si a starii dumneavoastra generale de sanatate.

Articol preluat de la Seth Morris

Surse:

1.“A History of the Heart.” Stanford University. Web.Stanford.edu

2.Lewis, Tanya. “Human Heart: Anatomy, Function, & Facts.” Live Science. Livescience.com.

3.Suttie, Emma. “The Heart in Chinese Medicine.” Chinese Medicine Living. Chinesemedicineliving.com.

4.McCraty, Rollin. “Heart-Brain Connection.” Quantum Life Source. Quantumlifesource.com.

5.“American Heart Association Recommendations for Physical Activity in Adults.” American Heart Association. Heart.org.

6.Suttie, Emma. “The Heart in Chinese Medicine.” Chinese Medicine Living. Chinesemedicineliving.com.

7.“9 Best Foods for Your Heart.” Daily Health Remedies. Dailyhealthremedies.com.

MTC/TCM = Medicina Traditionala Chineza