Uleiul esential – remediu holistic pentru trup, minte si suflet.

Ce sunt  uleiurile esentiale ?

Uleiurile esentiale – sunt substante lichide,  cu proprietati aromate, volatile,  care se gasesc in mod natural in diferite parti  ale plantei.

Denumirea de ”uleiuri“ este indirecta si cumva eronata, deoarece uleiurile esentiale  nu contin grasimi! Acestea au fost numite uleiuri datorita proprietatilor fizice asemanatoare uleiurilor, cum ar fi insolubilitatea in apa  si structura uleioasa la atingere.

Uleiurile esentiale, numite academic si uleiuri  volatile, sunt produse finale ale metabolismului  plantei si se acumuleaza sub forma de emulsii in niste buzunarase sau saculeti (denumite si vacuolele plantei, pungi intercelulare, peri glandulari), prezente in toate organelle plantei: flori, fructe, seminte, frunze, tulpini si mai putin in radacini.

Aceste emulsii mirositoare sunt specifice diferitor plante, existenta lor fiind justificata prin prin rolul de atractie a insectelor sau protectia fata de mediul ambiant. Cantitatea de emulsii in plante este de la 0,001 pana la 25 % din substata solida a plantei.

Extragera uleiurilor esentiale concentrate, necesita cantitati enorme de materie prima, prin variate metode de obtinere. Pentru obtinerea a 3 kg de ulei de levantica, sau eucalipt, sunt necesare 100kg de materie prima, iar pentru 1kg de ulei esential de trandafir, circa 1000-2000kg de planta.

Compozitia chimica a uleiurilor este complexa si contine intre 120 si 500 de substante organice si neorganice. In componenta uleiurilor se vor regasi substante ca: terpene, alcooluri, cetone, aldehide etc. Complexitatea chimica determina proprietatile curative ale uleiurilor naturale, de aceea reproducerea lor chimica este imposibila, iar uleiurile sintetice nu manifesta proprietati terapeutice. Acumularea substantelor aromatice, cat si concentratia acestora in plante, este determinata de factorii de mediu, zona geografica de recoltare a plantelor, clima in anul recoltare, lumina, solul, fazele de crestere cat si varsta plantelor la extragerea uleiului.

Aromele si proprietatile uleiului esential variaza chiar si atunci cand acesta este extras din diferite parti ale aceiasi plante, de aceea uleiul din floare de trandafir are alte proprietati ca cel din tulpina de trandafir.

Principalele metode de extragere ale uleiurilor sunt:

 • Distilarea cu aburi (cea mai veche si raspandita metoda), asigura o calitate net superioara a uleiului
 • Presarea la rece, este utilizata pentru extragerea esentelor din cojile de citrice si fructe
 • Macerarea – se utilizeaza la extragerea uleiurilor din plantele infuzate la cald in grasimi, iar apoi se separa cu ajutorul alcoolului
 • Absorbtia – este un proces determinat de capacitatea unor grasimi de a absorbi substantele aromatice
 • Extractia cu solventi ( ca eteri, benzina, CO2, etc) este un proces chimic complicat care poate compromite calitatea uleiului. Alcoolul  este un solvent care pastreaza  compozitia pura a substantelor aromate.

Desi uleiurile esentiale sunt multifunctionale, acestea manifesta proprietati terapeutice comune :

 1. Toate uleiurile esentiale sunt antiseptice, bactericide, antiinflamatorii;
 2. Uleiurile esentiale au efect holistic (actioneaza pe cele 3 nivele: corp – minte –suflet);
 3. Toate uleiurile esentiale stimuleaza mecanismele de autovindecare a organismului;
 4. Poseda actiune dermato-cosmetica benefica, permit regenerarea defectelor cutanate;
 5. Nu deregleaza procesele fiziologice ale organismului si sunt orientate spre restabilirea sanatatii;
 6. Uleiurile eterice stapanesc valori bioenergetice inalte;

Clasificarea uleiurilor se face in functie de volatilitatea lor:

 • Nota de varf cu grad de evaporare rapida
 • Nota de mijloc, cu evaporare de la 30 min pana la cateva ore
 • Nota de baza (inferioara), cu evaporare de durata pana la cateva zile

Clasificarea se mai poate face dupa partile plantei: uleiuri florale, din radacinoase, uleiuri rasinoase, din fructe, din frunze etc.

Natura a ales un limbaj de comunicare non verbal cu oamenii , un limbaj inteligent si rational , un limbaj concentrat intr-o picatura aromata . Folositi uleiurile esentiale cu gratitudine iar acestea va vor oferi sanatate si o viata armonioasa .

Verginia Ciobanu,
doctor recuperare medicala si fizioterapie , homeopat , fitoterapeut

Lasă un răspuns